Weg met die lelijke immoborden aan de ramen

Het strenge reglement voor immokantoren omtrent publiciteit leidt tot een netter straatbeeld. Het stadsbestuur geeft gemeenschapswachten de opdracht om te controleren.

Een half jaar geleden werd er in Oostende een nieuw reglement van kracht tegen de wildgroei van driehoekige immoborden op ramen en gevels. Ook de bordjes ‘verkocht’ en ‘verhuurd’, die soms maanden bleven hangen en zorgden voor wat extra reclame voor de immokantoren, waren de stad een doorn in het oog. “Het geeft verkeerdelijk de indruk dat de helft van onze stad te koop of te huur staat”, luidde de motivering. Oostende stelde een gedoogperiode in van zes maanden, zodat de sector zich kon aanpassen. Die periode verstreek deze week. “Ik vreesde dat het nieuwe reglement niet zou nageleefd worden, maar stel vast dat het goed opgevolgd wordt”, zegt Filip Dermul van het gelijknamige vastgoedkantoor. “Het straatbeeld is aantrekkelijker en rustiger en dat is voor het vastgoed in Oostende een goede zaak. De stad briefte alle kantoren grondig en ook de niet-Oostendse immokantoren houden zich aan de regels.”

“Voorbeeld voor anderen”

De mindere aandacht op de gevels en ruiten wordt opgevangen. “We zijn meer aanwezig op vastgoedportalen en immosites”, zegt Dermul. “En in het straatbeeld rijden voortaan onze eigen fietsen met logo. Andere kustgemeenten kunnen hier een voorbeeld aan nemen.”
Ook schepen Kurt Claeys (Open VLD) is tevreden met de resultaten. “We hebben twee jaar gewerkt aan de invoering van het reglement en pleegden overleg met de sector. Ik stel vast dat de driehoekige borden zo goed als verdwenen zijn uit het straatbeeld. We volgen de zaak op met gemeenschapswachten. Die maken nu een nulmeting. Het gaat trouwens niet enkel om de ‘ruiters’, ook op het aanplakken van de bordjes ‘verhuurd’ of ‘verkocht’ komt er controle. Die mogen er nog maar twee weken blijven hangen. Vanaf nu dulden we voor beide onderdelen geen overtredingen meer. Vaststellingen van deze inbreuken zijn eigenlijk bouwovertredingen. Daarvan wordt een proces-verbaal opgemaakt en dat maken we over aan het parket. Het wordt echt geen heksenjacht, maar als er overtredingen zijn dan zullen we wel optreden.”

Bron: Het Nieuwsblad

Comments

Add a comment

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    keyboard_arrow_up